UV-C units
UV-C (UV-lampen)
Gezond en helder vijverwater
Vijver UV-C apparaten zorgen zonder het gebruik van chemicaliën voor een gezonde en heldere vijver. UV-C apparatuur is uitermate geschikt voor de (koi)vijvermarkt. UV-C straling heeft namelijk als eigenschap dat het de DNA structuur aantast van eencellige micro-organismen zoals virussen, bacteriën en algen. Deze micro-organismen overleven dit niet, waardoor ze uit de vijver verdwijnen. Het resultaat is een kristalheldere vijver, zonder de toevoeging van chemicaliën. UV-C straling is veilig voor vissen en beschermt bovendien tegen ziektekiemen.
In de meeste gevallen is een UV-C unit een aanvulling op een bestaand filtersysteem. Het afvalproduct dat een UV-C unit aanmaakt zal door een filter verwerkt worden.
Niet op zoek naar een complete unit, maar naar een losse lamp? Zie dan HIER de losse lampen.
Waarom heeft u een UV-C filter nodig?
Zon inval zal er voor zorgen dat een zweefalg zich gaat ontwikkelen. Een zweefalg zorgt voor groen water. Dit hoeft natuurlijk niet slecht te zijn als u hier genoegen mee neemt, maar optisch is het meestal niet mooi. U kan uw vissen niet meer zien en ook plantengroei zal enorm gestagneerd worden. Behalve zweefalgen doodt een UV-C unit ook bacteriën en ziektekiemen. Dus niet alleen helder water, maar ook goed water, is het resultaat van gebruik van de juiste UV-C unit.
UV-C is een component van uw filterinstallatie.
Verder heeft u natuurlijk ook een pomp, filter en beluchting nodig om uw installatie compleet en werkend te maken. Een UV-C unit is een elektrisch apparaat en staat op het droge, niet in het water. Er bestaan wel dompel en onderwater units, maar dit zijn specifieke daarvoor bestemde units en dit is geen standaard. In een pompgevoede installatie staat de UV-C tussen de pomp en het filter op het droge. In een gravitaire installatie staat de UV-C achteraan, na de pomp. Hoe groter de in en uitgang van een unit, hoe minder weerstand voor uw pomp, dus netto meer water resultaat. Weet u niet zeker welke UV-C te kiezen? Onze specialisten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
Het wattage van een UV-C unit? Voor verschillende soorten vijvers zijn verschillende wattages per m3 vijverinhoud vereist. Verder is de wens om al je water in een bepaalde snelheid te laten circuleren. Hoe zwaarder de visbezetting en/of meer zon, hoe meer wattage per m3 en hoe sneller de circulatie.
Voor vijvers zonder vissen en max 50% zon, reken je met 2 watt per m3 vijverinhoud uitgaande van een circulatie van minimaal een keer per 4 uur.
Voor visvijvers, normale vissen en max 50% zon, reken je met 3 watt per m3 vijverinhoud, uitgaande van een circulatie van minimaal een keer per 3 uur.
Voor zware visbezetting zoals koi en steur en max 50% zon, reken je met 4 watt per m3 vijverinhoud, uitgaande van een circulatie van minimaal een keer per 2 uur.