Beluchting

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-15 van 202

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-15 van 202

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Recent bekeken

Vijverbeluchting

 

Vijverbeluchting is een absolute must voor elke vijver. Ook heb je een perfect biologisch evenwicht in je vijver, dan is een zuurstof pomp nog steeds wenselijk. Zuurstof aanbrengen in water is voor vissen en planten gewenst, echter in de wintermaanden kan je met deze waterbeweging ook een gedeelte van je vijver ijsvrij houden. Watervallen, beekloopjes, fonteinen en andere oppervlakkige bewegingen maken ook wel wat zuurstof aan, maar dat is snel erin en snel eruit. Dat is enkel in de bovenste waterlaag, waardoor vissen in de zomer hier zullen gaan hangen om nog wat zuurstof te verkrijgen. Deze tellen dus bijna niet mee voor je zuurstof toevoeging. Ook als je een vijverfilter zoals bewegend of statisch bed belucht is dat voor je bacterie huishouding, vergeet dan niet je vijver ook te beluchten. Een tekort aan zuurstof in je water zorgt voor een slechte waterkwaliteit en uiteindelijk zelfs voor vissterfte.

 

Bacteriën hebben ook graag zuurstof en zorgen voor de omzetting van schadelijke naar goede stoffen. Door gebruik van zuurstof heb je een enorme toename van je bacterie huishouding.

 

Waarom een luchtpomp voor jouw vijver?

 

Hoe warmer je water wordt, des te hoger de noodzaak. Onweer kan ook zuurstof onttrekken aan je water en voor een acuut probleem zorgen. Watertoevoegingen zoals bijvoorbeeld middeltjes tegen draadalgen, onttrekken zuurstof aan het water. Stilstaand water wordt steeds zuurstofarmer. Ook de natuur kan soms voor problemen zorgen, doordat bijvoorbeeld erg veel organisch afval zoals bladeren en naalden van bomen in de vijver is gevallen en deze hoeveelheid te veel is om te verwerken door de bestaande bacterie populatie. Hoge visbezettingen zoals koi en steur vereisen veel zuurstof. Een luchtpomp is hiervoor echt vereist.